sunnuntai 11. syyskuuta 2011

the fisrt week in sisaoppilaitos

D: Heipa hei kaikki lukijat ja tanne blogiin eksyneetkin :)

Tanaan ma ajattelin tehda teille oikeen kunnon postauksen mun koulusta silla en usko et moni teista on kokenu tai tulee kokemaan jotain tallaista elamansa aikana. Ma siis vietin 5 paivaa kouluni aitojen sisapuolella ja tulin eilen kotiin viikonlopuksi. 



Mun koulun nimi on SAINT MARTIN DE FRANCE, se sijaitsee Pontoisessa, noin 2 tunnin ajomatkan paassa Pariisissa. Vaikka se on tarkoitettu nuorille jotka eivat ole tottuneet opiskelemaan kunnolla tai joilla on huonoja arvosanoja, sinne ei kuitenkaan paase ihan kaikki nimittain se on tosi kallis. St. Martin oli alunperin tarkoitettu vain pojille mutta ajan myota sinne on alettu ottamaan tyttojakin mutta niita ei ole viela kamalan montaa siella.






ASUMINEN


St. Martinissa asutaan noin 60 hengen taloissa. Jokaisella luokka-asteella on 6 taloa, 2 tyttojen taloa ja 4 poikien taloa. Taloissa on neljan, viiden tai kuuden hengen huoneita ja niita voi joka viikko vaihtaa sen mukaan kenen kanssa haluaa olla. Jokaisella talolla on paavalvoja eli chef de maison ja 2 avustajaa. Talon rajojen ulkopuolelle saa lahtea ainoastaan mennaakseen oppitunneille tai paavalvojan luvalla. Jokaisessa talossa on ns. olohuone missa on biljardipoyta, TV, sohvia ja baari mista voi ostaa iltapaivalla juotavaa, karkkia tai muuta purtavaa. Taloista on poistuttava aina kello 7:30 aamupalalle ja sinne paasee vasta kello 17 oppituntejen jalkeen. Jokaisella talolla on joka viikko 2h "kotiliikuntaa" eli kilpaillaan toisia taloja vastaan. Nukkumaanmenoaika on kello 22 ja heratys 6:30, valot laitetaan paalle 7:00. Taloissa on joka ilta (paitsi perjantaisin) études eli ns. laksyjen tekoaika joka on kaikille pakollinen. Eli me opiskellaan yksinaisesti 17:30-19 ja 20-21. Huoneet lukitaan aina 7:30 ja avataan kello 21 eli vapaa-aikaa (mita ei oikeastaan lahinna ole ollenkaan) pitaa viettaa olohuoneessa. Silloin me yleensa kaikki istutaan sohvalla ja tuijoitetaan telkkaria, katsotaan uutisia tai aloitetaan aina joku leffa mita me loppujen lopuks katsotaan vain 20 minuuttia.



OPPITUNNIT


Oppitunnit on aina eri rakennuksessa ja niilla kaydaan poikien kanssa. Se on perjaatteessa ainoa paikka missa nakee poikia. Mun luokalla on 23 poikaa ja 8 tyttoa. Ma oon luokalla 2nde5 eli se on lukion eka. Meilla on tosi paljon tunteja eli joka paiva 8-17 (paitsi maanantaisin alkaa 9) ja siina valissa on vain yksi valitunti ja 12-13 ruokatauko. Jokaisella oppilaalla pitaa olla jokaisella tunnilla mukana carnet de liaison eli ns. paivakirja mihin opettajat kirjoittavat huomautuksia tarpeen tullessa. Luokkia ei vaihdeta vaan istutaan koko ajan samoilla paikoilla ja vain opettajat vaihtuu, ja tietenkin liikunta on liikuntasalissa.



RUOKAILU


Ruokalassa on aina syotava oman talon kanssa ja sinne mennaan aina yhdessa ja paavalvojan kanssa. Aamupala on kello 7:30 ja siella saa ainoastaan maustamattoman jogurtin ja lasin appelsiinimehua. Lounas on kello 12-13 ja silloin saa salaattia, paaruokaa, juustoja, patonkia, jalkiruokaa ja vetta. Illallinen on kello 19-19:30 ja silloin saa samaa mita lounaaksi. Ruoka on tosi huonolaatuista eika siella siis kauheasti syoda. Onneksi jokaisessa talossa on siis baari mika tulee hyvin tarpeeseen.


KOULUPUKU


Vaikka Ranskassa koulupuvut eivat ole enaa pakollisia, meidan koulussa on koulupuvut. Voin laittaa kuvan niista myohemmin. Jokaisella talolla on myos oma urheilupuku eli meilla esim. puna-keltainen koska meidan paavalvoja on espanjalainen.


VIIKONLOPUT JA LOMAT


Viikonlopuiksi voi halutessaan lahtea kotiin (ja niin yleensa melkein kaikki tekevatkin) ja koululta jarjestetaan bussikuljetuksia joka perjantai-ilta Pariisin keskustaan ja sunnuntai-iltasin tai maanantai-aamuisin Pariisin keskustasta koululle. Ma palaan koululle aina maanatai-aamuisin. Lomat menee aika lailla samalla tavalla kuin kaikissa ranskalaisissa kouluissa eli 5 viikkoa opiskellaan - 2 viikkoa lomaa, ja kesaloma on tietenkin 2 kuukautta heinakuun alusta syyskuuhun.



SAANNOT

- Puhelimet (ja kaikki elektrooniset laitteet) kerataan aina pois heti kouluun tultaessa eli sunnuntaina tai maanantaina, ja ne jaetaan keskiviikkoisin kello 21-22 etta voisi soittaa vanhemmille

- Ruoan tuonti on ehdottomasti kielletty

- Koulun alueelta poistuminen on kielletty mut sita on kyllakin tosi vaikee rikkoa silla siella on jokapuolella korkeita aitoja ja porteilla on aina valvojia

- Poikien taloihin tytot ei saa menna ja toisin pain

- Tupakointi ja juominen kielletty jopa taysi-ikaisilta (joka on mun mielesta tosi tyhma juttu varsinkin noille 18-vuotta taytteneille koska Ranskassa 70% nuorista polttaa..)



JALKI-ISTUNNOT

Jalki-istuntoa saa jos ei noudata koulun saantoja. Tupakoimisesta ja alueelta poistumisesta saa heti lauantai-jalkkaa eli se on lauantaina 9-17 ja sen lisaksi se maksaa 35 euroa. Tunnille nukahtamisesta saa perjantai-jalkkaa eli se on perjantaina 17-19 ja muut jalki-istunnot maaritetaan teon mukaan.



No, siina oli ehka kaikki mita mulla oli teille kerrottavana, siita semmosesta "sisaoppilaitoksen hengesta" ma postaan parin viikon kuluttua koska en oo oikeen viela saanut mitaan sellaista "henkea" kun ei tunne viela kaikkia enka ole viela kunnolla sopeutunut tollaiseen elamaan.

Tanaan ma vietin tosi mukavan paivan mun kavereiden kanssa, nain tosi pitkast aikaa vanhoja tuttuja eli sellaisia keta en ollu nahny moneen moneen kuukauteen :) pitaa vaan sanoa et on aivan mahtavaa nukkua omassa sangyssa taydessa rauhassa ja hiljaisuudessa niin paljon kuin haluaa ja vaan pelkastaan olla kotona ! :)

DARIA


11 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Ei vitsi kuullostaa aika tarkalta koululta! Mä en kyl kestäis tommosta :D Mut miten sä sillee ite tykkäät siit koulust et onks siel millast sun mielestä, vaik noi säännöt on noin tiukat? :)

Anonyymi kirjoitti...

menitkö siis ihan vapaasta tahdosta tonne??? :o

Anonyymi kirjoitti...

waau tosi mielenkiintoinen postaus!! ihanaa kun kirjotatte taas:)

Kia kirjoitti...

miks sä menit tohon kouluun ? ihan vapaaehtosesti vai ? :))

DM kirjoitti...

Anna:
no onhan siel siis ihan JARKYTTAVAN tiukkaa mut ainakin taa eka viikko meni ihan jees mut en oikeen viela kunnolla tiia mita ajatella siita :)

Anonyymi:
no en menny vapaasta tahdosta, mul ei ollu vaihtoehtoja !

Anonyymi:
kiva etta tykkasit :)

Kia:
en menny vapaaehtoisesti, mul ei ollu vaihtoehtoja koska mua ei haluttu ottaa mihinkaan julkiseen kouluun ja koska toi on yksityinen niin siel pitaa vaan maksaa niin ne otti mut tai siis selvemmin sanottuna se oli ainoa koulu joka halus ottaa mut taks vuodeks :)

DARIA

SN kirjoitti...

no huhhuh ompa tiukkaa! En ois ikinä kuvitellu että sisäoppilaitoksessa on tommosta, vaikka tiesin että eihän se ihan "normaali" koulu ookkaan =)

Janika kirjoitti...

mielenkiintonen postaus :)) en oo tienny et sisäoppilaitokses vois olla noi tiukkaa :o

Larissa kirjoitti...

Oho... Arvostan sua kun oot tuolla, tohon ei monikaa pystyis ! Tsemppii :-)

Anonyymi kirjoitti...

jos saa kysyy nii miks sua ei huolittu niihin julkisiin kouluihin?:D

Kia kirjoitti...

muakin kiinnostas tietää miks sua ei muka huolittu julkiseen kouluun ? :DD ei siis tartte vastata jos et haluu ((:

Anonyymi kirjoitti...

Herranjumala että on tiukkaa! Kuinka sä kestät?

(tosi mielenkiintoinen blogi, jään seurailemaan)

- Vivian